fbpx

Майстер-клас “Лялька-мотанка – берегиня та богиня”

Поділитися з друзями

А ви знали що Мотанка – це берегиня, мати всього живого, захисниця людини, природи та скарбу, охоронниця дому.
Народні майстри кажуть, що віддавна лялька вважалася ритуальною: матусі виготовляли їх для дітей, бабусі – для онуків, а нареченим – дарували, щоби у них народжувалися діти.
Ляльок зберігали.
Дівчатка виростали, ставали мамами, а ляльок передавали своїм донькам.
На Вас чекає, цікава розповідь про українські обереги, історія оберегів з різних частин України.
Наші майстрині допоможуть Вам зробити власну Ляльку, яку ви заберете до дому.
Свій перший оберіг Ви створите у чудовій компанії однодумців та посмакуєте смачним чаєм та солодощами.

мотанка

Програма майстер-класу:

12:00 – зустріч групи (кількість людей обмежена).
12:10-14:00 – проведення майстер класу в затишній атмосфері, цікаві історії про нашу культуру та історію виникнення Ляльки Мотанки.
14:30 – закінчення майстер класу.

Зверніть увагу!!

Информация для тех, кто попал на наш сайт с российской федерации. Знаем, что российские сми распространяют ложную информацию. Ваше преступное правительство начало полномасштабное военное вторжение на территорию независимой Украины. Наступление идет на все украинские города. Ракеты летят в мирных жителей. Армия россии терпит огромные потери. Она столкнулась с отпором украинской армии, теробороны, простых жителей. Мы защищаем свою землю, себя и своих родных. Русская армия будет уничтожена! Мы будем стоять до последнего! Все будет Украина!

.

Вартість майстер-класу "Лялька-мотанка – берегиня та богиня"

Вартість: 250 грн
В вартість входить: матеріали для майстер класу, чай, солодощі.

Як забронюватись на тур??

1. На сайті, через кнопку «Забронювати».
2. Надіслати повідомлення на VIBER 067-795-74-15.
3. За телефонами: 067-795-74-15, 050-828-16-88.
Перед бронюванням ознайомтесь: Як ми готуємось до турів?


мотанка

Найдавніший зразок оберега – жіноче божество, берегиня-ляля (тобто, “земля”, “богиня землі”, “охоронниця”). Берегиня – мати всього живого, захисниця людини, природи та добра, охоронниця дому.

Ляльку-берегиню створили понад 5 тисяч років тому. Це – не просто дитяча іграшка, це – витвір мистецтва. Народна лялька дуже екологічна, духовно чиста, образна і символічна. Така лялька має умовний силует. Створювали насамперед голову і тулуб ляльки, обличчя робили без деталей або з намотаним нитками хрестом, щоб у них не вселявся злий дух. Для виготовлення ляльок використовували траву, сіно, солому, кукурудзиння, нитки, ганчір’я. Лялька була оберегом душі людської. Наші предки клали її у колиску для новонародженої дитини, щоб у хаті не селилися домовики; ляля забавляла дитя, допомагала йому пізнавати світ, перебирала негативну енергію, забирала хворобу; ляльку віддавали богам за здоров’я, урожай, дощ.

Обличчя в мотанки повинне бути біле, або на ньому має бути хрест – щоб у ляльку не вселився злий дух. Мати повинна зробити своїй доньці та подарувати на весілля, тим благославляючи її на щасливе заміжжя та на народження здорових діточок. Оцей хрест, ці дві лінії – це чоловіче (вертикальне) та жіноче (горизонтальне) начала, їхнє перехрещення символізує продовження роду. По тому, як на світ з’явиться нове життя, треба повернути ляльку тричі проти годинникової стрілки, мовлячи: “Відвернися злом, повернися добром” – і покласти в колиску, де дитина спить. Ця лялька охоронятиме її сон. Оберіг викидати не можна – треба передати його вже своїм дітям.

мотанка

Народні майстри кажуть, що віддавна лялька вважалася ритуальною – матері робили їх для дітей, бабусі – для онуків, а нареченим – дарували, щоб у них народжувалися діти. Ляльок зберігали. Дівчатка виростали, ставали мамами, а ляльок передавали своїм дочкам.

Цікаво, що, швидше за все, ритуальна ляля власне лялькою не називалася. Кожна, вочевидь, мала своє ім’я – як, приміром, купальська Морена. Хоча дехто вважає, що слово “лялька” – похідне від Лелі, доньки (або сина) слов’янської язичницької богині весни Лади: “ляля” – дитина або іграшка-дитина. Що ж до російського “Кукла” – вважається, що слово це запозичене з грецької мови – “koukla”, яке у свою чергу пішло від латинського “cuculla” (“капюшон”, куколь). Утім, голова мотанки, яка робиться з тканини (та сповивається, наче одягається в капюшон), також віддавна на наших теренах називається кукла. “Куклою” величають і перший обжинковий сніп, закручений в особливий спосіб. Таке ж наймення в дитячої “пустушки” – хліба, загорнутого в полотнинку, яку колись давали до ротика немовляті. А ще в голову мотанки інколи загортали зернятко пшениці. Сакральне значення приблизно таке: коли зернятко “ховають” у сиру землю, воно оживає, проростає і знову розпочинає одвічний коловорот життя. Можливо, й тому мотанку пов’язують із уявленнями про життя й небуття, із досвідом минулих поколінь та їхнім зв’язком із поколіннями прийдешніми. Невпинний зв’язок символізує і безперервна ниточка, яка намотується за сходом сонця.

мотанка

Безумовно, лялька – модель людини. Це – аксіома, адже всі маніпуляції, яким потім піддавалося це створіння у всіх культах та обрядах, базується на цьому переконанні. Саме з тієї причини стародавня українська ритуальна лялька-мотанка та вузликова лялька виготовлялися без допомоги ножиць та голки – аби не зробити боляче, не завдати шкоди людині, яку вона оберігатиме. “Щоб життя дитини було не різаним та не колотим”, – приміром, так казали на Русі, коли робили ляльку для майбутньої дитини ще до того, як вона народилася. Таку ляльку клали до колисочки, аби зігріти її, а потім вішали на люлечку як оберіг від зуроченння.

У подарунок на іменини робили ляльку “Янголка”. Ляльок-оберегів одягали не просто так, у якісь плаття. В одязі ляльки завжди мав бути червоний колір – колір сонця, тепла, здоров’я, радощів. Вважали, що це оберігає від травм, зурочень. Часто на одязі ляльки вишивали хрестики, кола, хвилясті лінії (знаки води), горизонтальні лінії (знаки землі); фігури жінки та оленів – символи родючості; ромби з цяточками всередині – символи засіяного поля; вертикальні лінії – знаки дерева, вічно живої природи.

Аби запобігти злим силам, віддавна застосовували один дуже надійний спосіб: позбавлення обличчя. Адже абсолютно всі релігійні культи всіх часів вважають, що саме “око – вмістилище душі”. Так само й найбільша небезпека та сила причаїлася в очах. А без них лялька не може завдати шкоди людині. Згодом (щоправда, невідомо коли саме та з чим це було пов’язано) обличчя ляльки позначали хрестом, обмотуючи особливим чином голову нитками (хрест у колі – це солярний знак, може, звідси сонячне тепло, яке випромінює кожна така рукотворна істота). Сьогодні лялька без лиця й лялька з хрестом на обличчі існують водночас.

Виникли питання? Зателефонуйте або напишіть нам

Надіслати повідомлення на VIBER 067-795-74-15.
Зателефонувати: 067-795-74-15, 050-828-16-88,

Вас може зацікавити

Приєднутесь до спільноти наших туристів

Останні записи блогу клуба мандрівників Котигорошко

  • Між Італією та Швейцарією: Мілан, Лугано та Матергорн

    Угорщина, Словенія, Італія, Швейцарія Виїзд з: Львів, Стрий, Мукачево, Ужгород 7 днів. Нічні переїзди: без нічних переїздів  У турі на вас очікує: Готові відправитися у пригоду життя? Добре, бо цей тур до Північної Італії – це як карнавал емоцій! Розпочнемо з модного і стильного Мілана, де вас чекають вражаючі виставки, величні кафедралі та найкращі магазини світових брендів. Подорож продовжимо до… Read more »

  • Єврейський Миколаїв від Тетяни Губської

    Єврейський Миколаїв від Тетяни Губської В мультинаціональних місцях, де проживають люди різних національностей, Свято Хануки так як і Різдво які во важливо для місцян. Єврейське питання в Миколаєві не стояло так гостро як в інших містах, звичайно були різні моменти. Аптекарі, лікарі, архітектори, банкіри, судовласники, швачки, і т.д., це не повний перелік професій. Де зустрічаємося : в екскурсійній вітальні, вул…. Read more »

  • Єврейські адреси Миколаєва

    Віддаючи шану та  подяку В.В. Щукіну, будемо спиратися на його книгу : “Єврейські адреси  Миколаєва” Єврейське питання, чомусь завжди стояло гостро. А чому? Єврейський танець називається 7:40? А чому? Єврейський анекдот завжди про євреїв. А чому? Єврейська мама всім мамам – мама. А чому? Єврейські адреси  Миколаєва”, це про  всіх чиї імена збережено в історії.  В мультинаціональних місцях, де проживають… Read more »

Call Now Button